WikiLeaks: Ως "Yes man" εποχής Πιούριφοϊ περιγράφεται ο Δ.Γράψας
Toν Έλληνα πρώην Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτρη Γράψα "εκθέτει" ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, ο γνωστός Ντάνιελ Σπέκχαρντ σε τηλεγράφημα που συνέταξε στις 11 Νοεµβρίου του 2008, ενόψει της επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον. Περιγράφει ένα "σκυλάκι των ΗΠΑ" που του "τρέχουν τα σάλια", απέναντι σε κάθε τι αμερικανικό και αναφέρεται σε έναν Έλληνα αξιωματικό που ήταν αντίθετος σε όλη την αμυντική πολιτική της κυβέρνησης που τον....
είχε κάνει Α/ΓΕΕΘΑ και τασσόταν πλήρως υπερ των αμερικανικών θέσεων!
Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Wikileaks που δημοσιεύουν ΤΑ ΝΕΑ, ο Αμερικανός πρερεβευτής γράφει ότι ο Δ.Γράψας, είχε πει ότι "Θα υποστήριζε την αποστολή ελληνικών δυνάµεων στο Ιράκ (σ.σ.: !) και την αύξηση των ελληνικών δυνάµεων στο Αφγανιστάν, ωστόσο, όπως σηµειώνει ο Ντ. Σπέκχαρντ, «ο στρατηγός Γράψας έχει µικρή επιρροή επί των αποφάσεων για τις προµήθειες και την αµυντική πολιτική, αφού το ελληνικό Σύνταγµα προβλέπει ισχυρούς περιορισµούς για τον ρόλο των στρατιωτικών στην ανάπτυξη πολιτικής».
Αν αυτό αληθεύει είναι τεράστιο θέμα αφού για πρώτη φορά αποκαλύπτεται ότι η ελληνική στρατιωτική ηγεσία, δηλαδή ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δ.Γράψας, ήθελε την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο σφαγείο του Ιράκ και την αύξηση της ελληνικής παρουσίας στο έτερο σφαγείοτ του Αφγανιστάν!
Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ είχε πει στον ακόλουθο Αµυνας της αµερικανικής πρεσβείας ότι "λυπόταν που η Ελλάδα είχε αγοράσει ρωσικά BMP3 (σ.σ.: η προµήθεια των ρωσικών τεθωρακισµένων παραµένει «παγωµένη» µέχρι σήµερα), αλλά αυτό είναι αρκετά "χοντρό" για να έχει διατυπωθεί από έναν Α/ΓΕΕΘΑ που δημοσίως είχε ταχθεί υπέρ της προμήθειας των BMP-3, σε έναν απλό ακόλουθο Άμυνας...
Σε ότι αφορά τον Δ.Γράψα τον παρουσιάζει ως ένα κλασικό "Yes man", βγαλμένο από την εποχή του Βρετανού στρατηγού Σκόμπι, και του Αμερικανού στρατηγού Πίουροφοϊ, γράφοντας για αυτόν ότι : «Είναι θετικά διακείµενος απέναντι στις ΗΠΑ κι έχει πιέσει τις ελληνικές Ενοπλες ∆υνάµεις να µιµηθούν τον αµερικανικό σχεδιασµό, τις προµήθειες και την εκπαίδευση», γράφει στο τηλεγράφηµα, ενώ υποστηρίζει ότι "Ο στρατηγός Γράψας είναι καχύποπτος µε τη Ρωσία και τις προσπάθειες για προµήθειες αµυντικού υλικού από αυτήν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου