Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Δυστυχώς επτωχεύσαμε, πριν από 118 χρόνια

Πριν από ακριβώς 118 χρόνια- εν έτει- 1893, στις 10 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα κηρύσσει επισήμως πτώχευση, που επικυρώνεται με την περίφημη φράση του Χαριλάου Τρικούπη «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»... Τι οδήγησε όμως σε αυτό το αδιέξοδο και ποιες οι ομοιότητες με το σήμερα;

Όπως μας ενημερώνει το sansimera.gr η πρωτόγονη οικονομία της εποχής δεν αντέχει το φιλόδοξο πρόγραμμα του Τρικούπη, στους τομείς της γεωργίας, της φορολογίας και της άμυνας, καθώς και ένα πολυδάπανο πρόγραμμα έργων υποδομής, το οποίο περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου και τη διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου. Στα σχέδιά του περιλαμβανόταν επίσης η ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, ένα έργο που υλοποιήθηκε μόλις το 2004.

Ο ίδιος θα προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στο λαό, λόγω της φορολογικής του πολιτικής. «Φορομπήκτης» και «Πετρέλαιος» ήταν δύο από τα προσωνύμια που του «κόλλησε» ο Τύπος. Τελικά, η χώρα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δυσβάστακτα χρέη της. Η Βουλή κηρύσσει χρεοστάσιο το 1893 και ο Τρικούπης, συνοψίζοντας το οικονομικό δράμα της Ελλάδας, αναφωνεί στις 10 Δεκεμβρίου: «Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν!» Τα επόμενα χρόνια η χώρα θα τεθεί υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, με τα γνωστά μονοπώλια στο οινόπνευμα, τα σπίρτα κ.λ.π, οι επιπτώσεις του οποίου θα φθάσουν μέχρι την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Οι παραπομπές στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς... Αν η ιστορία επαναλαμβάνεται ή όχι μένει να αποδειχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου