Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Εθνικός Ύμνος (ΠΓΔΜ, Τουρκίας, Ελλάδας, Πράσινου Ακρωτηρίου)

Απ'ότι γίνεται αντιληπτό ο εθνικός ύμνος αντιπροσωπεύει τις επιδιώξεις, τους αγώνες και τις αξίες κάθε χώρας - έθνους (για όσο αυτά θα υπάρχουν), γι'αυτό σκεφτήκαμε να ρίξουμε μια ματιά στον κατάλογο των εθνικών ύμνων της Βικιπαίδειας. Εκεί λοιπόν ανακαλύψαμε κάποια ενδιαφέροντα πράγματα, όπως ότι οι εθνικοί ύμνοι συνήθως εξαίρουν την πατρώα γη, το έθνος, τη σημαία, την ανδρεία, την ανεξαρτησία, τον βασιλιά, επικαλούνται το....

Θεό (Σερβία) κ.ά.

Ανακαλύψαμε επίσης, ότι ο εθνικός ύμνος της ΠΓΔΜ περιλαμβάνει τη λέξη "Μακεδονία" 6 φορές, ενώ σε γενικές γραμμές οι εθνικοί ύμνοι μπορεί να μην περιλαμβάνουν καν την ονομασία της χώρας ( 6 φορές, γιατί άραγε; ).

Στον εθνικό ύμνο της Τουρκίας βρήκαμε τους ακόλουθους στίχους:
"Αναγνώρισε το εσωτερικό σου σθένος, φίλε μου! Και σκέψου πώς μπορεί να αφανιστεί αυτή η φλογερή πίστη από αυτό το ρημαγμένο και ξεδοντιασμένο τέρας που λέγεται "πολιτισμός";"

Διαπιστώσαμε επίσης, ότι ο Ελληνικός εθνικός ύμνος είναι αφιερωμένος σε μία και μόνο έννοια - λέξη. Αν τον σιγο-τραγουδήσετε θα καταλάβετε για ποια μιλάμε.

Η ίδια αυτή λέξη απαντάται σε διάφορους ύμνους αλλά μόνο ο εθνικός ύμνος του Πράσινου Ακρωτηρίου την εξυμνεί με παρόμοιο τρόπο.

Ας αναλογιστούμε τι σημαίνει αυτή η έννοια - λέξη για τους 'Ελληνες.


Καλή __________ αδέρφια !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου