Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΕΞΩ ΤΑ ΤΡΥΠΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΣ!!!! - ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ!!

Διαβάζοντας, συνεχώς, άρθρα για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ό,τι άλλο μπορεί να κρύβει μέσα της ετούτη η γή, και παρακολουθώντας τι συμβαίνει παγκοσμίως, δεν έχουμε παρά να κατευθύνουμε τον προβληματισμό μας σε απόψεις του τύπου:
"Δεν έχουμε εκμεταλλευτεί την γή μας όπως θα έπρεπε" ή "Η Κρήτη μπορεί να ξεχρεώσει όλη την Ελλάδα". Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς τους σκοπούς και τα συμφέροντα εκείνων οι οποίοι υποστηρίζουν αυτές τις....
απόψεις, τις οποίες ενστερνίζονται και εκείνοι οι οποίοι με την πολιτική τους τόσα χρόνια μας έχουν φτάσει στο αμήν!

Παρακολουθώντας διαχρονικά τα διεθνή τεκτενόμενα παρατηρούμε πως, σε περιπτώσεις όπου έχει γίνει εργαλείο εκμετάλλευσης ο φυσικός ορυκτός πλούτος μιας χώρας, όχι μόνον ο λαός δεν επωφελήθηκε οικονομικά, αλλά εξαναγκάστηκε να ζεί ως δούλος, με ελάχιστα ατομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά δικαιώματα. Ταλαιπωρημένοι για αιώνες από τα εκάστοτε (φασιστικά ή "συμμαχικά") καθεστώτα, οι λαοί θυσίαζαν εαυτούς στον βωμό των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεων.



Λάθη συμβαίνουν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν (Βλέπε πρόσφατα BP - Κόλπος του Μεξικού), καταστρέφοντας τον πλανήτη και διαταράσσοντας την ισορροπία του περιβάλλοντος. Φανταστείτε λοιπόν ένα "λάθος" σαν την πετρελαιοκηλίδα της ΒΡ μέσα στην Μεσόγειο μας...Σε μια Μεσόγειο θάλασσα λοιπόν, η οποία ήταν και είναι βασικός πλουτοπαραγωγικός παράγοντας στην περιοχή της Ευρώπης, τα συμφέροντα των μεγάλων κεφαλαίων της παγκόσμιας πλέον οικονομίας έχουν εστιάσει την προσοχή τους στην άντληση του φυσικού ορυκτού πλούτου χωρών όπως η δική μας Ελλαδίτσα...

Αν αναλογιστεί κανείς όλα αυτά, τότε μάλλον θα εθελοτυφλεί συμφωνόντας στην εφαρμογή τέτοιου είδους πρακτικών (γεωτρήσεις, αγωγοί κ.λ.π), οι οποίες όχι μόνον θα αποφέρουν τεράστια κέρδη σ' εκείνους που έχουν τον πλούτο στα χέρια τους (και όχι στους λαούς φυσικά), αλλά και θα διαταράξουν την εύθραυστη ισορροπία του μεσογειακού οικοσυστήματος, τερματίζοντας ταυτόχρονα παραδοσιακές πηγές πλούτου πολλών χωρών (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) όπως η αλιεία ή ο τουρισμός.

Σας μοιάζουν τόσο ζηλευτά όλα αυτά; Εμάς σίγουρα όχι!
Το χώμα, οι θάλασσες, τα ζώα, χρησιμοποιούνται χρόνια τώρα με δόλο και ασέλγεια μόνο για το κέρδος με μηδαμινή δεοντολογία με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε αφενός στην καταστροφή της άγριας ζωής, αφετέρου στην ουσιαστική υποβάθμιση της ποιότητας και της δικής μας ζωής.

Μην ξεχνάμε πως ο άνθρωπος εφηύρε το χρήμα και το κέρδος. Στην πορεία βέβαια, όπως λέμε και στην απλή γλώσσα "έπεσε έξω", όταν αμφότερα έγιναν αυτοσκοπός της ύπαρξής του. Όλοι πλέον (ή σχεδόν όλοι...) έχουμε μάθει να ζούμε μέσα σε ένα περιβάλλον αστικό, μολυσμένο (εν μέρει) από εμάς τους ίδιους, καταναλώνοντας ανεξέλεγκτα υλικά αγαθά. Ώσπου φτάνει κάποια στιγμή που ο καθένας μας αναρωτιέται: πού θα φτάσει αυτή η κατάσταση; Υποχρέωση όλων μας λοιπόν θα πρέπει να είναι, έστω και τώρα, να προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε ο,τι έχει απομείνει από τον φυσικό πλούτο του πλανήτη μας.

Υποχρέωσή μας είναι να αντισταθούμε στην εμπορευματοποίηση της ζωής μας, σε όλους όσους εκμεταλλευόμενοι την ισχύ τους, βγάζουν τεράστια κέρδη εις βάρος του πλανήτη και των γύρω τους.
Υποχρέωσή μας είναι να αντισταθούμε στην υποβάθμιση της ζωής μας, σε οποιαδήποτε παραβίαση βασικών μας δικαιωμάτων, στην βία μιας αστικής καταναλωτικής κοινωνίας, αλλά και στην ωμή βία της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας.

Υποχρέωσή μας είναι να αντισταθούμε σ'εκείνους που προσπαθούν να κλέψουν από τις επόμενες γενιές την ελπίδα για κάτι καλύτερο.
Υποχρέωσή μας είναι να αντισταθούμε...!!!

Αφού δεν μπορέσαν εκείνοι να φέρουν έναν καλύτερο κόσμο , τουλάχιστον ,ας μην τους αφήσουμε να κλέψουν την ελπίδα από μας, και τις επόμενες γενιές. Ας κρατηθούν έστω αναστρέψιμες οι καταστάσεις.


ΚΔΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου