Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ο Βενιζέλος πανηγυρίζει επειδή δεν πήραμε όλη την βοήθεια

Ένα πράγμα δεν καταλάβαμε. Γιατί ο κ. Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες πανηγυρίζει λες και πέτυχε μεγάλη, εθνική νίκη; Η κυβέρνηση δεν ήταν που έλεγε πριν μερικές ημέρες ότι κατάφεραν έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση να μην τεμαχιστεί το πακέτο βοήθειας;

Ο Σόιμπλε δεν ήταν αυτός που....
είχε δηλώσει την εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag: Δεν θα είχε νόημα το να κατατμηθεί το δεύτερο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας. Εάν η Ελλάδα λάβει όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις και εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και ξεκαθαρίσει άλλα θέματα, τότε θα είναι σε θέση να λάβει το εύτερο πακέτο βοήθειας»;

Γιατί λοιπόν ο κ. Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες έσπευσε να πει ότι είναι καλά τα νέα για την Ελλάδα;

Αν καταλαβαίνουμε καλά, οι δανειστές μας αποφάσισαν να παρατείνουν την αγωνία μας. Μας δίνουν τα 30 δισ. ευρώ και τα πάντα θα εξαρτηθούν από το PSI. Ετσι, μετά το τέλος του PSI θα πέσουν οι τελικές υπογραφές για το δεύτερο πακέτο στήριξης, δηλαδή στις 12 Μαρτίου. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ: «Η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα μέτρα που της ζητήσαμε, τα πράγματα προχωρούν καλά» είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος έχει αναφέρει ότι η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα γίνει στις 20 Μαρτίου. «Η επιτυχία του PSI με τη σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και η θετική τελική αποτίμηση των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα είναι οι απαραίτητοι όροι για την αποδέσμευση του νέου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα» είπε ακόμα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ολι Ρεν που έστειλε το μήνυμα για ολοκλήρωση του πακέτου μετά το PSI.

Αν επομένως δεν πάει κάτι καλά με το κούρεμα, θα συμβούν δύο πράγματα: Θα έχουμε πιστωτικό γεγονός και δε θα δοθεί το πακέτο στήριξης. Οπότε, χρεοκοπία καραμπινάτη.

Από την άλλη, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε τηλεδιάσκεψη την 9η Μαρτίου.

Οπως και να έχει, η αγωνία παρατείνεται και καλά θα κάνει ο κ. Βενιζέλος να κρατά τα προσχήματα και να μη βιάζεται να ανακοινώσει νίκες, λίγες ώρες προτού ανακοινώσει και την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τα λοιπά υπεγράφησαν πέντε συμβάσεις οι οποίες είναι:



- Η σύμβαση για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών



- Η σύμβαση για τις εγγυήσεις που παρέχει το EFSF προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του PSI



- Η σύμβαση για τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία χρηματοδοτείται από τον επίσημο τομέα η ανταλλαγή των ομολόγων (sweetener)



- Η σύμβαση για την κάλυψη από το EFSF των δεδουλευμένων τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους μέχρι στιγμής



- Η σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης (co-financing) μεταξύ επίσημου και ιδιωτικού τομέα που συνιστά ένα απο τα κρίσιμα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του PSI.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου