Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Να πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) αποφάσισε η ISDA

Η αρμόδια επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) αποφάσισε ομόφωνα ότι υπάρχει πιστωτικό γεγονός, λόγω της ενεργοποίησης από την Ελλάδα των CAC (ρήτρες συλλογικής δράσης) για να εξαναγκάσει τους ιδιώτες πιστωτές να συμμετάσχουν στο psi. Mέσω της ενεργοποίησης των CAC η συμμέτοχη στο psi θα αγγίξει το 95.7%, από το....

85% που είναι τώρα.

Ως εκ τούτου, ενδέχεται να αποπληρωθούν $3.16δισ. λόγω της πυροδότησης των CDS. Ωστόσο, το ποσό μπορεί να είναι και μικρότερο καθώς οι ομολογιούχοι δεν χάνουν εξ ολοκλήρου την αρχική τους επένδυση. Η πληρωμή δεν θα είναι άμεση, ενώ το ακριβές ποσό θα καθοριστεί από μια διαδικασία η οποία θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Τα cds είναι της τάξης των 3,16 δισ. ευρώ, πριν ένα χρόνο ήταν 100 δισ. Όσο όμως μειωνόταν ο κίνδυνος ασύντακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, τόσο έπεφταν και οι θέσεις αυτών που πόνταραν στη χρεοκοπία. Είναι δηλαδή σαν τις αποδόσεις. Όταν το γεγονός είναι πιθανό να γίνει τόσο είναι μεγάλες οι αποδόσεις.,

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι πρόκειται για αναμενόμενο γεγονός. Όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ουσιαστικά έχουμε το πρώτο επίσημο πιστωτικό γεγονός μιας χώρας της ευρωζώνης.

Μένει να φανεί αν θα επηρεαστεί η πιστοληπτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού κι αν θα συνεχιστεί η στήριξη της Ελλάδας.

Δεν πρέπει να τίθεται επίσημο θέμα χρεοκοπίας της χώρας με την έννοια της στάσης πληρωμών ή του να τρέξουμε να πάρουμε τα λεφτά μας από τις τράπεζες. Άλλωστε, το Γιούρογκρουπ έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση 36 δισ. ευρώ από το δεύτερο δάνειο προκειμένου να πληρωθούν τα ομόλογα που λήγουν στις 10 Μαρτίου. Οπότε η Ελλάδα είναι καλυμμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου