Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Σαρώνει το «κύμα» οργής στο μουσουλμανικό κόσμο

«Καζάνι» έτοιμο να εκραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες για την αμερικανική πολιτική στον Αραβικό Κόσμο μοιάζει η Μέση Ανατολή, καθώς «φουντώνει» η οργή των μουσουλμάνων για την ταινία που κοροϊδεύει τον Προφήτη Μωάμεθ.

Μετά από δύο ημέρες αναταραχών με επιθέσεις σε ...
αμερικανικές πρεσβείες στην Αίγυπτο, την Υεμένη, την Ινδία, το Σουδάν, το Πακιστάν και την Τυνησία οι διαδηλώσεις φαίνεται ότι καταλαγιάζουν. Ο μεγάλος μουφτής της Σαουδικής Αραβίας Σεΐχης Αμπντουλαζίζ μπιν Αμπντουλάχ αλ Σεϊχ αποκήρυξε χθες τις επιθέσεις και έκανε έκκληση στις κυβερνήσεις και στους διεθνείς οργανισμούς να ποινικοποιήσουν τις προσβολές σε βάρος των προφητών.



Στην Ουάσινγκτον κρατούν την αναπνοή τους προκειμένου οι αντιδράσεις να μην πάρουν άσχημη τροπή, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ανέτρεπε τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και θα τίναζε στον αέρα την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Καρνέι επιχείρησε να παρουσιάσει τις διαμαρτυρίες των μουσουλμάνων ως αντίδραση στην προσβλητική ταινία για τον Μωάμεθ και όχι σε βάρος της αμερικανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με αναλυτές, ο φόβος του Λευκού Οίκου είναι οι βίαιες διαδηλώσεις στο μουσουλμανικό κόσμο να μετατραπούν σε μία έκρηξη αντιμερικανισμού ανάλογη με εκείνη στις δεκαετίες του 1970 και 1980.



Οι ΗΠΑ έχουν στείλει πεζοναύτες προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών στη Λιβύη, την Υεμένη και το Σουδάν μετά τον θάνατο του Αμερικανού πρέσβη στη Βεγγάζη.



Μάλιστα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λίον Πανέτα σε συνέντευξη του παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις σε 17 με 18 τοποθεσίες στα ισλαμικά κράτη προκειμένου να απαντήσουν στην περίπτωση που που ταραχές βγουν εκτός ελέγχου. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι εάν αυτές οι διαδηλώσεις βγουν εκτός ελέγχου» είπε ο Λίον Πανέτα.



Ωστόσο η Υεμένη και το Σουδάν απάντησαν αρνητικά στην αποστολή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στα εδάφη τους. Πιο συγκεκριμένα, το κοινοβούλιο της Υεμένης δήλωσε ότι «απορρίπτει κάθε μορφή ξένης παρουσίας» στη χώρα και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να διασφαλίσει την προστασία των ξένων πρεσβειών.



Από την πλευρά του το Σουδάν απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ να στείλει στη χώρα μια διμοιρία πεζοναυτών ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια στην αμερικανική πρεσβεία στο Χαρτούμ. «Το Σουδάν είναι σε θέση να προστατεύσει τις διπλωματικές αποστολές στο Χαρτούμ και το κράτος δεσμεύεται να προστατεύσει τους φιλοξενούμενούς του διπλωματικού σώματος», δήλωσε ο Σουδανός υπουργός Εξωτερικών Άλι Άχμαντ Κάρτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου