Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΝΑΧΑΙΤΙΖΟΥΝ ΡΩΣΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ


1Δύο τουρκικά μαχητικά F-16 από τη βάση Merzifon (Μερζιφούντα) της βόρειας Τουρκίας αναχαίτισαν ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος  IL-20 της Ρωσίας το οποίο πλησίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο τουρκικός στρατός.
Το γενικό επιτελείο του τουρκικού στρατού αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι: «Ένα IL-20 της Ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποίησε πτήση στις 22 Οκτωβρίου στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, παράλληλα με τα παράλια της Τουρκίας, από τα ανατολικά προς τα δυτικά». Δύο F-16 απογειώθηκαν όταν το ρωσικό αναγνωριστικό πλησίασε στον τουρκικό εναέριο χώρο, «προκειμένου να εμποδίσουν μια πιθανή απόπειρα παραβίασής του».
Τα τουρκικά μαχητικά επέστρεψαν στη βάση τους μόλις το ρωσικό αεροσκάφος απομακρύνθηκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Τόσο από την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας όσο και από τα δημοσιεύματα του Τύπου της χώρας προκύπτει ότι το ρωσικό αεροσκάφος παρακολουθούσε τουρκικά μαχητικά σε όλη τη διάρκεια της πτήσης του πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα καθώς βρισκόταν όπως αναφέρεται πολύ κοντά στον τουρκικό εναέριο χώρο.
Μόλις όμως το αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας στην επαρχία Artvin η οποία βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Τουρκίας κοντά στα σύνορα με τη Γεωργία, τότε δύο άλλα μαχητικά F-16 απογειώθηκαν  από την βάση στο Merzifon για να το αναχαιτίσουν στις 5:05 το απόγευμα κοντά στην επαρχία Ordu μια ακόμη ανατολική επαρχία της Τουρκίας.
Τα τουρκικά μαχητικά όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ ακολούθησαν το ρωσικό αεροσκάφος από τη στιγμή που το αναχαίτισαν εντός του τουρκικού εναέριου χώρου συνεχώς ακόμη και όταν αυτό πέταξε στη συνέχεια στο διεθνή εναέριο χώρο μέχρι που εισήλθε στο Βουλγαρικό FIR!
Η βάση Merzifon βρίσκεται περί τα 90 χλμ. από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στην επαρχία της Σαμψούντας. Εκεί βρίσκονται η 151 Filo (Μοίρα)  με αεροσκάφη F-16 block 50C/D και με καθήκοντα καταστολής αεράμυνας (SEAD) και η 153 Filo επίσης με αεροσκάφη F-16 block 50C/D.
Το IL-20M Coot A (γνωστό και ως Il-18D-36 Bizon) είναι αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών σε όλο το Η/Μ φάσμα και ηλεκτρονικού πολέμου (ELINT/COMINT/SIGINT) το οποίο προέρχεται από την πολιτική έκδοση του IL-18. Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τον εξοπλισμό που μεταφέρει. Από τα λίγα που είναι γνωστά είναι πως το εξόγκωμα που βρίσκεται στο κάτω μέρος της ατράκτου είναι ραντάρ πλάγιας παρατήρησης (SLAR). Η ρωσική Αεροπορία εκτός από αεροσκα΄φος ηλεκτρονικού πολέμου και συλλογής πληροφοριών το χρησιμοποιεί και ως εναέριο κέντρο διοίκησης και ελέγχου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου