Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Τι συμβαίνει με τη φέτα; Γιατί φιμώνονται οι βουλευτές της ΝΔ που αντιδρούν στην εμπορική συμφωνία ΕΕ – Καναδά;

Προβληματισμός και απορία για την «σύσταση» του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ προς τους βουλευτές του κόμματός του, που ζητούν από τον πρωθυπουργό να μην υπογράψει την....εμπορική συμφωνία ΕΕ – Καναδά.
Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιου Τσαυτάρη, ότι η Ελλάδα θα κατοχυρώσει την ελληνική φέτα ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και δεν θα εκχωρήσει το δικαίωμα αυτό στον Καναδά, δεν φαίνεται πως έχει ηρεμήσει τους βουλευτές όλων των κομμάτων.
Η αλήθεια είναι πως βουλευτές της αντιπολίτευσης και της συγκυβέρνησης επέκριναν τους χειρισμούς της κυβέρνησης καλώντας την να μην επικυρώσει τα τελικά κείμενα της συμφωνίας CETA, που υπεγράφησαν στις 18 Οκτωβρίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά, καθώς όπως υποστήριξαν εκχωρούνται ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ.
«Δεν μπορεί όταν εκχωρούμε το όνομα και τα εθνικά σύμβολα της ελληνικής φέτας, όταν θίγονται 48 νομοί της χώρας, όταν τελειώνουμε 480.000 Έλληνες παραγωγούς, εμείς αυτή τη συμφωνία να την παρουσιάζουμε ως επιτυχία. Πρέπει κάποιοι να λογοδοτήσουν» δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης και συνέχισε λέγοντας:
«Ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται ότι η ζημιά θα είναι μετά το 2015. Πρέπει να ζητήσουμε από τον κ. Μηταράκη να μας ενημερώσει για το ποια είναι η θέση της χώρας μας και να καταθέσει τις λίστες με τα προϊόντα τα οποία ο Καναδάς θέλει να εξάγει στην Ευρώπη. Δεν δόθηκε ούτε η λίστα ούτε τα τελικά κείμενα στη δημοσιότητα και αυτό είναι ύποπτο. Ο κ. Μηταράκης δεν γνωρίζει ότι είναι πράξη θανάτου αν το όνομα της ελληνικής φέτας και της ελιάς Καλαμών είναι μέσα στη συμφωνία; Έχουν ευθύνες αυτοί που προσπάθησαν να παραπλανήσουν. Περιμένουμε και από εσάς και από τον πρωθυπουργό να δώσει μάχη μέχρις εσχάτων και να μην δεχθεί αυτή τη συμφωνία ούτε για τους πριν ούτε για τους μετά παραγωγούς».
Τι ακριβώς συμβαίνει με την εν λόγω συμφωνία και ποια είναι τα ρίσκα για την Ελληνικότητα της Φέτας;
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την επιστολή προς τον πρωθυπουργό, υπογράφουν συνολικά 83 βουλευτές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ και ανεξάρτητοι), εκ των οποίων οι 25 από τη ΝΔ.
Η επιστολή του κ. Μπούρα προς τους γαλάζιους βουλευτές έχει ως εξής:
«Μετά την ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη για την εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά αναφορικά με τη φέτα, είναι εμφανές ότι η συμφωνία αυτή είναι ιδιαίτερα θετική για τα ελληνικά συμφέροντα και τους Έλληνες κτηνοτρόφους.
Για πρώτη φορά θεσπίζεται προστασία της φέτας εκτός των συνόρων της ΕΕ. Έτσι το λευκό τυρί που εδώ και 30 χρόνια πωλείται ανεξέλεγκτα ως ελληνική φέτα στον Καναδά δεν θα μπορεί να διακινείται ως ελληνικό ή να χρησιμοποιεί ελληνικά σύμβολα, όπως καταχρηστικά γίνεται μέχρι σήμερα, ενώ θα πρέπει να αναγράφεται σε αυτό η χώρα προέλευσης του προϊόντος.
Επιπλέον, οι νεοεισερχόμενοι στο  χώρο της παραγωγής τυριού στον Καναδά θα πρέπει αναγκαστικά να αναγράφουν ότι το τυρί είναι τύπου φέτας ή απομίμηση φέτας αλλά και τη χώρα προέλευσης, χωρίς βεβαίως σύμβολα που παραπέμπουν στην Ελλάδα.
Επίσης, με τη συμφωνία αυτή διπλασιάζονται οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων άνευ δασμών από την ΕΕ προς τον Καναδά.
Για την επιτυχή αυτή έκβαση, την καθιέρωση, δηλαδή, αυξημένης προστασίας της ελληνικής φέτας στην καναδέζικη αγορά, τη στιγμή που απαγορεύεται η διακίνηση καναδέζικου τυριού ως φέτα στην ΕΕ, καθοριστική ήταν η παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μανουέλ Μπαρόζο.
Κατόπιν τούτων, στερείται αντικειμένου η οποιαδήποτε προσυπογραφή του κειμένου που συντάχθηκε από τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Κασαπίδη.
Ο μόνος σκοπός που εξυπηρετεί το συγκεκριμένο κείμενο είναι η δημιουργία εντυπώσεων και η πρόκληση αβάσιμης αναστάτωσης στον κτηνοτροφικό κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου