Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011

Δωρεά μετοχής 670 δις ευρώ. Φούσκα με πολιτικές προεκτάσεις ή και κάτι άλλο;

 Είναι από τις λίγες φορές, που δυσκολεύομαι να γράψω ένα άρθρο μή έχοντας πλήρως τεκμηριωμένη άποψη. Η γενική μου εντύπωση πάντως είναι, ότι η υπόθεση αυτή έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας καλοστημένης φούσκας με πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις. Πολλοί θα εύχονται να κάνω λάθος γιατί πιστεύουν, ότι απο την υπόθεση αυτή θα κερδίσουν η Ελλάδα και οι ίδιοι... Και ποιός τους λέει, ότι στην εξέλιξη της υπόθεσης δεν θα γίνει το αντίθετο;

Η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω απο 4 μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής, που δεν υπάρχει πιά και που κάποιος Ελληνοαμερικανός με το όνομα Artemis Soros ή κάπως έτσι, τις κάνει δωρεά σε μια Ελληνική εταιρεία με το....

όνομα END (Εllas Never Die). Η εταιρεία αυτή με τη σειρά της προσπαθεί να διεκδικήσει μέσα απο τη φορολόγηση της δωρεάς από τη Γ’ ΔΟΥ Πάτρας στην οποία κατετέθη, την αναγνώριση της αξίας των μετοχών αυτών απο την Εθνική Τράπεζα. Η τελευταία είναι η τράπεζα που ίδρυσε το 1904 την Τράπεζα της Ανατολής, που έδρασε στη Θεσσαλονίκη, τη Σμύρνη και την Αλεξάνδρεια και που τελικά το 1932 συγχωνεύτηκε με αυτήν.

Η αξία της κάθε μετοχής κατά την άποψη μελών της END ανέρχεται σήμερα στα 670 δις ευρώ. Η ΕΝD ισχυρίζεται σύμφωνα με όσα λέει στο website της εδώ, ότι σε περίτπωση που αναγνωρισθεί η αξία των μετοχών της δωρεάς θα τις διαθέσει για τη σωτηρία της Ελλάδας από τα δάνεια. Παράλληλα, η END έχει αρχίσει στο web site της να γράφει μέλη, επιθυμώντας να τα κάνει μετόχους (?) αυτής της εταιρείας, κάτι πολύ ελκυστικό…

Η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη πληροφορήσει επίσημα την οικογένεια Soros τον Σεπτέμβρη του 2010 και κατόπιν τον Φεβρουάριο του 2011, πώς στη βάση του νόμου 18/1944 η αξία των μετοχών που κατέχει έχει εκμηδενιστεί. Ουδεμία μνεία όμως φαίνεται να γίνεται, κατά την άποψη του Soros, από το νομικό τμήμα της Εθνικής Τράπεζας για το γεγονός ότι η αξία των μετοχών είναι σε χρυσό και όχι σε κατοχικές δραχμές.

O νόμος 18/1944 είναι ο πρώτος νομισματικός νόμος της Ελλάδας μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Υπενθυμίζω, ότι την ευθύνη της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας κατά την περίοδο της κατοχής είχε η Deutsche Bank.

Κατά τον δωρητή, o Γ. Παπανδρέου, ο. Αντ. Σαμαράς, ο Ευαγ. Βενιζέλος και ο Γ. Προβόπουλος παρότι είναι πλήρως ενημερωμένοι δεν φαίνεται να παίρνουν θέση στο θέμα. Αυτό για μένα είναι δικαιολογημένο από μία άποψη.

Ενδιαφέρον είναι, ότι εγγυητής των ιδρυτικών μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής που κατέχει ο Soros είναι η Τράπεζα της Γαλλίας και ότι ένας απο τους αρχικούς μετόχους της Εθνικής τράπεζας ήταν κάποιος απο την οικογένεια Rothschild. Δεν είμαι σίγουρος όμως ότι είναι ακόμη. Σας υπενθυμίζω, ότι η τράπεζα HSBC είναι η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου με ιδιοκτήτες τη Βασίλισσα της Αγγλίας και τον Βαρόνο Rothschild.

Αν θυμάμαι καλά επίσης, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία της Ελλάδας ήταν η ομάδα μετόχων με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην Εθνική Τράπεζα, αφού κατείχαν το 25 % των μετοχών της. Δεν ξέρω αν είναι ακόμη.

Ενδιαφέρον έχει να διερευνήσει κανείς τις ασάφειες που υπάρχουν στο όλο θέμα και τη σχέση των ανθρώπων που συμμετέχουν ακούσια ή εκούσια στην εν λόγω δραστηριότητα, που αναπτύσσεται γύρω από αυτές τις μετοχές του Soros, δεδομένου ότι η χώρα ζεί τη χρεοκοπία της και οι Ελληνες περιμένουν από μηχανής θεούς να τους σώσουν.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα παίζονται μεγάλα πολιτικοοικονονομικά παιγνίδια. Πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί και να μήν εκτίθενται. Οτι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου