Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Το ταξίδι στις ΗΠΑ που δεν έγινε ποτέ

Του Γιάννη Φιλιππάκου

Περίεργες συμπτώσεις έρχονται στις μνήμες όλων, σχετικά με την ακύρωση του ταξιδιού του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή, είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον....
Μπάρακ Ομπάμα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο στις 4 Απριλίου του 2009.

Τέσσερις μήνες μετά, και πιο συγκεκριμένα στις 30 Ιουλίου του 2009, δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, ανέφερε:
«Με χρονικό ορίζοντα το αργότερο τα μέσα Οκτωβρίου, δρομολογείται επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στην Ουάσιγκτον. Οι αρχικές συνεννοήσεις με την αμερικάνική πλευρά έχουν ήδη γίνει, μάλιστα οι σχετικές πληροφορίες, αναφέρουν ότι αφορούσαν πραγματοποίηση επίσκεψης εντός του Σεπτεμβρίου και, δια της διπλωματικής οδού, αναζητείται η οριστική ημερομηνία».
Αυτή η επίσκεψη δεν έγινε ποτέ. Ακυρώθηκε, καθώς στις 4 Οκτωβρίου 2009 διεξήχθησαν οι βουλευτικές εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης. Εκλογές που προκύρηξε ο Κ. Καραμανλής στις 2 Σεπτεμβρίου, ημέρα που προγραμματιζόταν η επίσκεψή του στις Η.Π.Α.

Ο Γιώργος...
Το αίτημα για συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα έγινε από την ελληνική πλευρά στις 7 Αυγούστου του 2011 και παρά το βεβαρυμμένο πρόγραμμα του αμερικάνου προέδρου, ο Λευκός Οίκος εξέτασε μια ημερομηνία στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου και κατέληξε στη 19η και 20ή Σεπτεμβρίου καθώς την επομένη μέρα ο πρόεδρος Ομπάμα θα προσφωνήσει τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η προηγούμενη επίσημη συνάντηση Παπανδρέου - Ομπάμα, έγινε στις 10 Μαρτίου του 2010, ενώ ολίγόλεπτη συνάντηση είχαν κατά τη διάρκεια της δεξίωσης του αμερικανού ηγέτη προς τιμήν αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Μανχάταν στις 24 Σεπτεμβρίου του 2010.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου όπως είναι πλέον γνωστό, ακυρώθηκε, όπως και η επίσκεψη του Κ. Καραμανλή.

Πολλές οι συμπτώσεις και η κατάληξη δεν είναι απίθανο να είναι η ίδια, δηλαδή, Εκλογές…

Άλλωστε κάποιες φορές, η ιστορία επαναλαμβάνεται έστω και σαν φάρσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου