Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ο σεισμός της Ιαπωνίας μετακίνησε το βυθό 50 μέτρα

Ο σεισμός Tohoku-Oki που τον Μάρτιο του 2011 αποδεκάτισε την Ιαπωνία και την Φουκουσίμα με ένα τεράστιο τσουνάμι αλλάξει το θαλάσσιο πυθμένα στα ανοικτά της ανατολικής ακτή της χώρας, πολύ περισσότερο από ό, τι οι επιστήμονες είχαν σκεφτεί. Ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science δείχνει ότι ο ωκεάνιος βυθός μετακινήθηκε έως και 50 μέτρα πλάγια και 16 μέτρα κάθετα. Ο μεγέθους 9.0 βαθμών σεισμός έγινε....
κοντά στη Τάφρο της Ιαπωνίας, ένα υποθαλάσσιο ρήγμα στον Ειρηνικό Ωκεανό από βορρά προς νότο (σκούρα μπλε γραμμή στο χάρτη).

Η τάφρος έχει δημιουργηθεί λόγω της κίνησης της ωκεάνιας πλάκας του Ειρηνικού (σκούρο μπλε χρώμα στο χάρτη που ακολουθεί) που καθώς κινείται προς τα δυτικά, χτυπά και λυγίζει κάτω από την ηπειρωτική πλάκα Οχότσκ (γαλάζιο), από την οποία έχει δημιουργηθεί η Ιαπωνία (πράσινο, καφέ). Αυτή η καταβύθιση δημιουργεί ένταση στο εσωτερικό των τεκτονικών πλακών, που κατά καιρούς εκτονώνεται με τη μορφή σεισμών.
Παρ' όλο που οι μετρήσεις από δορυφόρους και σεισμικούς αισθητήρες εδάφους είχαν δείξει ότι η πλάκα Οχότσκ είχε κινηθεί μετά το σεισμό στις 11 Μαρτίου, η μετακίνηση δεν είχε προσδιοριστεί ακριβώς. Ερευνητές από το Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology μετά από σύγκριση των χαρτών του βυθού μετά το σεισμό, με χάρτες του 1999 έμειναν έκπληκτοι από το μέγεθος της μετακίνησης. Για παράδειγμα, τα δεδομένα κατά μήκος μιας διατομής (κίτρινο μαρκαδόρο, παρακάτω) κοντά στο επίκεντρο του σεισμού (μαύρα "x" στο χάρτη) έδειξαν ότι η πλάκα Οχότσκ μετακινήθηκε 50 μέτρα ανατολικά-νοτιοανατολικά προς την τάφρο, και ανασηκώθηκε 10 μέτρα. «Πιστεύουμε ότι το ανασήκωμα της πλάκας δημιούργησε το τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία», είπε ο Toshiya Fujiwara ένας από τους επικεφαλείς ερευνητές.
Αν η πλάκα του Οχότσκ μετακινήθηκε 50 μέτρα, τι έγινε στην ανατολική ακτή της Ιαπωνίας; Σύμφωνα με τον Fujiwara, τα δεδομένα δείχνουν ότι ο βυθός στην ακτή Tohoku μετακινήθηκε 5 μέτρα προς τη θάλασσα η δε πλάκα 15-31 μέτρα προς την ίδια κατεύθυνση, ενώ κοντά στην τάφρο 50 μέτρα. Η αυξανόμενη μετακίνηση υποδηλώνει ότι η πλάκα τεντώθηκε ασύμμετρα από την ακτή προς την τάφρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου