Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Τα φορολογικά μέτρα του πολυνομοσχεδίου

Αυξάνονται οι φόροι σε υγραέριο, τσιγάρα και αγρότες, συστήνεται η θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων που θα προέρχεται από την αγορά. Όλες οι αλλαγές

Το πρώτο κύμα των σαρωτικών αλλαγών στη φορολογία φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες ...
στη Βουλή, για να τεθεί προς ψήφιση αύριο. Το δεύτερο μέρος, που κατά κύριο λόγο αφορά τη φορολογία εισοδήματος, θα καθοριστεί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τα ακόλουθα:

-Καταργείται ο απαρχαιωμένος Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και αντικαθίσταται από τον νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, που ορίζει ένα απλούστερο πλαίσιο με πολύ λιγότερες διατάξεις.

- Δίνεται παράταση στον χρόνο παραγραφής για την πραγματοποίηση ελέγχων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, νομικών και φυσικών προσώπων, μέχρι τις 31.12.2012.

- Συστήνεται θέση Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, στον οποίο μεταβιβάζονται σημαντικές αρμοδιότητες του υπουργού και των υφυπουργών Οικονομικών. Ο Γενικός Γραμματέας θα πρέπει να έχει πλούσιο βιογραφικό, δηλαδή θα πρέπει να προέρχεται κατά προτίμηση από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ η θητεία που θα είναι πενταετής, μεγαλύτερη δηλαδή από μία ολοκληρωμένη θητεία μίας κυβέρνησης.

-Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωση (ΕΦΚ) του υγραερίου κίνησης (LPG) από τα 100 ευρώ στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, όσο είναι δηλαδή και στο ντίζελ κίνησης. Με την εξίσωση αυτή η λιανική τιμή του υγραερίου κίνησης αυξάνεται κατά περίπου 0,25 ευρώ ανά λίτρο.

-Αυξάνεται ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία από εικοσιένα (21) ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε εξήντα έξι (66) ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

-Αυξάνεται η φορολογία των βιομηχανοποιημένων καπνών, με κύριο στόχο τα «στριφτά».

-Μειώνεται στο σε 6%, από 11%, ο κατ’ αποκοπή συντελεστής επιστροφής φόρου των αγροτών.

-Θεσμοθετείται ο νέος τρόπος πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με την κατάργηση του ειδικού σήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου