Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Συνεταιριστικές τράπεζες: Τρεις δεν θα επιβιώσουν


Μια εβδομάδα παράταση για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου των συνεταιριστικών τραπεζών έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας καθώς από τις 6 συνολικά, οι μισές δεν κατάφεραν να πιάσουν το στόχο. Εξ αυτών οι δυο οδεύουν προς τη λύση της...
εκκαθάρισης, καθώς το ΤΧΣ δεν σκοπεύει να διοχετεύσει ρευστότητα για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Γνωρίζοντας τη στάση του ΤΧΣ και υπό το άγρυπνο βλέμα της τρόικας η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη εκινήσει τη διαδικασία απορρόφησής τους από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Αν και το προφίλ των συνεταιριστικών τραπεζών και η λειτουργία είναι πιο κοντά στο επιχειρησιακό μοντέλο της Attica Bank η τράπεζα της Ελλάδας δεν φαίνεται να εξετάζει αυτό το σενάριο.
Στην πραγματικότητα με την παράταση η Τράπεζα της Ελλάδος δεν δίνει δεύτερη ευκαιρία, καθώς για τις δυο εξ αυτών το κενό είναι μεγάλο, αλλά αγοράζει χρόνο για την υποβολή των προσφορών, ώστε να επιλεγούν οι απορροφώσες τράπεζες.
Οι συνεταιριστικές τράπεζες ζητούν άρση του περιορισμού του 2% για τους μεριδιούχους, ώστε να μπορέσουν οι εν δυνάμει επενδυτές να αποκτήσουν μεγαλύτερα πακέτα και ενδεχομένως και τον έλεγχο. Μια τέτοια εξέλιξη αλλάζει όμως τη μορφή και την υφή των τραπεζών αυτών και τις μεταλλάσσει από συνεταιριστικές σε κάτι νέο και "ερμαδρόδιτο" όπως χαρακτηριστικά έλεγε τραπεζικό στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Η προοπτική μετατροπής των συνεταιριστικών τραπεζών σε ταμιευτήρια, την οποία προκρίνουν οι διοικήσεις τους δεν βρίσκει αντίθετη την τράπεζα της Ελλάδος αλλά η τρόικα κρίνει ότι δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα καθώς δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να επιτελέσουν αυτό τον ρόλο.
Αν και αρμοδίως επισημαίνεται ότι η λύση που θα επιλεγεί για όσες τράπεζες δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια θα είναι η απορρόφηση από κάποια συστημική, εν τούτοις στους διαδρόμους των Βρυξελλών έχουν ακουστεί και αλλα πιο επικίνδυνα σενάρια, τα οποία όμως θεωρείται απίθανο να επικρατήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου