Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

"Ξέρω σε ποιον ανήκει ο τάφος στην Αμφίπολη" – Τι λέει διάσημος αρχαιολόγος

"Ξέρω σε ποιον ανήκει ο τάφος στην Αμφίπολη" – Τι λέει διάσημος αρχαιολόγος
Αν και αφήνει κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό ο παγκοσμίου φήμης αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος Νίκολας Σόντερς,, ο καθηγητής στο τμήμα Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, δηλώνει σχεδόν βέβαιος για τον... ένοικο του τάφου της Αμφίπολης.
Ο καθηγητής λέει ότι αρχικά ο τάφος μπορεί και να άρχισε να δημιουργείται για τον ίδιο τον Αλέξανδρο, είναι άλλωστε λέει γνωστό ότι το άψυχο σώμα του Μακεδόνα στρατηλάτη είχε πάρει το δρόμο για τη Μακεδονία όταν το απέσπασαν οι Πτολεμαίοι για να το εναποθέσουν τελικά σε μαυσωλείο στην Αλεξάνδρεια.
Έτσι είναι πολύ πιθανό στον περίλαμπρο τάφο, λέει σε συνέντευξή του στο Έθνος ο Νίκολας Σόντερς, τελικά να ενταφιάστηκε εκεί ο ναύαρχος του Μακεδόνα στρατηλάτη Νέαρχος.

Ο Νέαρχος άλλωστε ήταν από τους λίγους που θα μπορούσε να συνεχίσει την ανέγερση του μνημείου καθώς είχε την σχετική οικονομική επιφάνεια.
Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Νίκολας Σόντερς αναφέρει χαρακτηριστικά:
"Ίσως στον επικεφαλής του στόλου του, Νέαρχο; Ωστόσο είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες αρχαιολόγοι μπορούν να έχουν μια πιο εμπεριστατωμένη γνώμη. Εξάλλου συχνά αυτό που φαίνεται λογικό σε εμάς τους σύγχρονους ανθρώπους, δύο χιλιάδες χρόνια πριν να είχε μια αρκετά διαφορετική εξήγηση. Επομένως είναι πιθανό μέσα στον τάφο να βρίσκεται κάτι εντελώς αναπάντεχο!"
Κάπου εδώ έρχονται και τα ερωτήματα όλων μας, ειδικά από τη στιγμή που η ανέγερση του μνημείου της Αμφίπολης ταιριάζει χρονικά τόσο με τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου όσο όμως και με τον θάνατο πολλών από τους επιγόνους του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου