Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

«Φρένο» από αύριο στις κλοπές κινητών τηλεφώνων: Πως θα γίνεται η φραγή τους

Το «κλείδωμα» της συσκευής δεν θα αφορά πλέον μόνο την κάρτα SIM, αλλά ουσιαστικά θα την καθιστά ανενεργή στην Ελλάδα στα χέρια κάποιου τρίτου πλην του κατόχου της και ως εκ τούτου λιγότερο ελκυστική για κλοπές και...
μεταπώληση στην εγχώρια «μαύρη» αγορά, φαινόμενο το οποίο είχε εξελιχθεί σε μάστιγα κυρίως για τα smart-phones.
Βάσει της απόφασης της ΕΕΤΤ, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένες να απενεργοποιούν όλες τις συσκευές που δηλώνονται από τους κατόχους τους ως κλεμμένες μέσω του κωδικού ΙΜΕΙ (International Mobile Equipment Identity).
Ο συγκεκριμένος κωδικός αποτελεί ουσιαστικά την ταυτότητα του κινητού τηλεφώνου, είναι μοναδικός για κάθε συσκευή και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πληροφορίες για τον κατασκευαστή και το μοντέλο. Κάθε συνδρομητής πρέπει να θυμάται ή να σημειώσει για μελλοντική χρήση τον κωδικό ΙΜΕΙ που θα εντοπίσει:
Φραγή στις κλοπές των κινητών
• Στη συσκευασία της συσκευής.
• Πατώντας τα πλήκτρα *#06# στη συσκευή του.
• Με σχετική εφαρμογή του λογισμικού της συσκευής. Γνωρίζοντας αυτόν τον αριθμό, οι συνδρομητές που θα πέσουν θύματα κλοπής του κινητού τους θα πρέπει αρχικά να δηλώσουν την κλοπή στην αστυνομία και στη συνέχεια να υποβάλουν στον πάροχό τους γραπτό αίτημα απενεργοποίησης της συσκευής επισυνάπτοντας το αποδεικτικό της δήλωσης κλοπής.
Στη συνέχεια η εταιρεία απενεργοποιεί το κινητό στο δίκτυό της, ενώ είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει σχετικά και τις υπόλοιπες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες οφείλουν να προχωρήσουν επίσης στην απενεργοποίηση των κλεμμένων συσκευών και στα δικά τους δίκτυα.
Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί μια «μαύρη λίστα» με τα κλεμμένα κινητά, η οποία σε δεύτερη φάση ενδέχεται να τα καθιστά ανενεργά εκτός από την Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Οι συνδρομητές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα αίτημα απενεργοποίησης απορρίπτεται εάν ο δηλούμενος κωδικός ΙΜΕΙ δεν είναι έγκυρος σύμφωνα με τις σχετικές διεθνείς προδιαγραφές ή δεν έχει αποδοθεί από τον κατασκευαστή στη συσκευή ώστε να την προσδιορίζει κατά μοναδικό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου