Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014

Ματωμένη νύχτα στη Σαουδική Αραβία

Στα δύο μεγαλύτερα κέντρα της μειονότητας των σιιτών

Άγνωστοι ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν πέντε ανθρώπους σε ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, αργά το βράδυ της Δευτέρας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Άλλοι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση στην πόλη αλ-Νταλουάχ της περιοχής αλ- Αχσά σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας.«Όταν μια ομάδα πολιτών έφευγε από ένα κτίριο ... τρεις μασκοφόροι άνδρες άνοιξαν πυρ με πολυβόλα και πιστόλια» είπε ο εκπρόσωπος. Η περιοχή αλ-Αχσα είναι μαζί με την περιοχή του Κατίφ ένα από τα δύο κύρια κέντρα της μειονότητας των σιιτών μουσουλμάνων στη σουνιτική Σαουδική Αραβία.
Οι περιοχές Κατίφ και αλ Αχσα ιστορικά ήταν το επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά της υποστήριξης των σιιτών. Οι σιίτες λένε ότι αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην αναζήτηση ευκαιριών εκπαίδευσης ή απασχόλησης και ότι αναφέρονται υποτιμητικά σε βιβλία από ορισμένους σουνίτες αξιωματούχοι και κρατικά χρηματοδοτούμενους κληρικούς.
Καταγγέλλουν επίσης περιορισμούς σχετικά με τη δημιουργία χώρων λατρείας και ότι οι περιοχές τους λαμβάνουν λιγότερη κρατική χρηματοδότηση από ότι οι κοινότητες των σουνιτών ισοδύναμου μεγέθους. Η σαουδαραβική κυβέρνηση αρνείται τους ισχυρισμούς των διακρίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου