Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Μυστικοσύμβουλος του Παπανδρέου ο Ντερβίς;

Ένα άρθρο των New York Times σχετικά με την υποψηφιότητα του Κεμάλ Ντερβίς για την θέση του αφεντικού του ΔΝΤ, μπορεί να ανάψει φωτιές στον ήδη «φλεγόμενο» Γιώργο Παπανδρέου και να επιβεβαιώσει τη θεωρία του ντόμινο…
Ούτε λίγο ούτε πολύ το άρθρο της 20ης Μάιου μιλά για τις.....
σχέσεις του πρώην Τούρκου «τσάρου» της Οικονομίας της Τουρκίας με τον έλληνα πρωθυπουργό Το άρθρο έχει ως εξής:


Οι σχέσεις του Dervis ίσως να του στοιχήσουν την θέση του «αφεντικού» του ΔΝΤ.
Στα χαρτιά φαίνεται πως ο Kemal Dervis είναι ο τέλειος διάδοχος του Strauss-Kahn για τη θέση του «αφεντικού» του ΔΝΤ.

Αυτή τη στιγμή είναι αντιπρόεδρος του Brookings Institution και έγινε γνωστός κατά τη θητεία του ως υπουργός οικονομικών της Τουρκίας (2001-2002) οπότε και κατάφερε να βγάλει την χώρα από οικονομική κρίση κόβοντας τις δημόσιες δαπάνες και με ιδιωτικοποιήσεις παρά τις εντονότατες ενστάσεις των πολιτικών.
Μιλάει γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά και είναι βετεράνος σε ιδρύματα τύπου ΔΝΤ – όπως πχ η Παγκόσμια Τράπεζα και τα Ηνωμένα Έθνη.
Φαίνεται όμως πως ο κ. Dervis έχει μυστικά που ίσως του «κόψουν» τον δρόμο για την θέση του προέδρου του ΔΝΤ. Σύμφωνα με άτομο που έχει άμεση γνώση της κατάστασης, φαίνεται πως ο πρώην υπουργός, ενώ ήταν υψηλά ιστάμενος στην Παγκόσμια Τράπεζα, διατηρούσε ερωτική σχέση με κάποια κυρία που τώρα δουλεύει στο ΔΝΤ .
Τα λεγόμενα αυτά επιβεβαιώνει ο Stanislas Balcerac, πρώην οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος δούλευε στον ίδιο όροφο με το «ζευγαράκι».

Σε σύντομη συνέντευξη που έδωσε ο Kemal Dervis αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες για την προσωπική του ζωή. Το συμβάν με τον Strauss-Kahn και η αποχώρηση του από το ΔΝΤ όμως είναι ένας αρκετά καλός λόγος για «ψαχτεί» το παρελθόν των υποψηφίων αντικαταστατών, φυσικά με ανάλογες επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον Balcerac, ο Dervis δεν ήταν παντρεμένος κατά τη διάρκεια του δεσμού, η κυρία όμως ήταν. Επίσης συμπληρώνει πως δεν θέλει «το κακό» κανενός από τους δύο καθώς θεωρεί τον Τούρκο υποψήφιο έναν από τους πιο έξυπνους, δυναμικούς και «αντιγραφειοκρατικούς» ανθρώπους που περάσανε ποτέ από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ακόμα ένα από τα μυστικά του Dervis όμως είναι η στενή φιλική του σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο μάλιστα συμβουλεύει ανεπίσημα τα τελευταία δύο χρόνια.
Οι δύο τους γνωρίστηκαν το 2001, όταν ο Dervis ήταν υπουργός οικονομικών της Τουρκίας και ο Παπανδρέου υπουργός εξωτερικών. Από τότε, ο κύριος Dervis έχει συμβουλέψει τον πρωθυπουργό για διάφορα θέματα και με διάφορους τρόπους.
Λαμβάνει μέρος κάθε χρόνο στα «καλοκαιρινά» συμβούλια… ιδεών του κ. Παπανδρέου, όπως το περιβόητο «Συνέδριο της Σύμης». Τα έχουνε «πει» και στο Brookings Institute της Washington, ενώ άτομα του… γνωρίζουν, λένε πως Dervis-Παπανδρέου έχουν κάνει αρκετά «βραδινά τηλεφωνήματα».

Όσοι ξέρουν δίνουν στον Dervis τις περισσότερες πιθανότητες να αναλάβει την θέση του «μεγάλου αφεντικού» μετά την Christine Lagarde, υπουργό οικονομικών της Γαλλίας. Αν και οι επαγγελματίες θαυμαστές του είναι πολλοί, ο ίδιος είπε στην συνέντευξη της Πέμπτης πως δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένος για τέτοια «έκρηξη» δημοσιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου