ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Δίκασαν 27χρονο για «επαναστατικό» status στο facebook
Σε υστερία εξελίσσεται στη Βρετανία το κυνήγι των social media (τόπων κοινωνικής δικτύωσης). Πολίτες οδηγήθηκαν στα δικαστήρια επειδή μετέδιδαν μέσω του facebook πληροφορίες κατά τη διάρκεια των ταραχών ή έγραφαν «αγανακτισμένα» status. Και αν ο Κάμερον επικαλείται, στο νέο φασισμό που θέλει να επιβάλλει, τα βίαια επεισόδια και τις καταστροφές, ας θυμηθούμε τι δήλωνε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου πριν μερικές ημέρες: «Πολλές φορές το διαδίκτυο φιλοξενεί έγκλημα. Όταν κάποιος απειλεί τη ζωή κάποιου, έχει διαπράξει απόπειρα ανθρωποκτονίας, όταν κάποιος δυσφημεί, χωρίς να υπάρχει ουσία, υπάρχει το θέμα της συκοφαντικής δυσφήμησης. Πολλές φορές όλοι αυτοί είναι ανώνυμοι – δεν τους ξέρει κανένας, δεν έχει κανείς την ευθύνη αυτών που αναρτώνται στο....διαδίκτυο…».
Και επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, απλώς σκεφθείτε, ότι οι ίδιοι που «χειροκροτούσαν» τις αραβικές εξεγέρσεις -που συντονίστηκαν μέσω των social media- οι ίδιοι ακριβώς τώρα προσπαθούν να ελέγξουν τα ίδια Μέσα, επιθυμώντας να έχουν τη δυνατότητα ακόμα και να τα κλείνουν όποτε επιθυμούν. Οι ίδιοι που κατηγορούσαν τον Μουμπάρακ ως φασίστα, όταν σκέφθηκε να «κόψει» το internet, τώρα σπεύδουν πανικόβλητοι να τον μιμηθούν.
Στο εδώλιο για εμπρηστικά status
Ένας 27χρονος άνδρας παρουσιάστηκε σε δικαστήριο του Χέιστινγκς, στο Ανατολικό Σάσεξ, με την κατηγορία ότι υποκίνησε κοινωνικές αναταραχές και ότι «ενθάρρυνε σκόπιμα εγκλήματα (…) κυρίως ληστείες και εγκληματικές ζημιές» μέσω μηνυμάτων που ανέβασε στο Facebook. Με άλλα λόγια, επειδή ανέβασε ένα status «εμπρηστικό» οδηγήθηκε στο εδώλιο ως υποκινητής.
Αλλού στη Βρετανία, η αστυνομία επισκέφθηκε τρεις νεαρούς άνδρες και ένα κορίτσι 11 ετών και τους «έδωσαν συμβουλές» σχετικά με την είσοδό τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Press Association.
Ο νεοφιλελεύθερος Κάμερον εμπνευστής του νέου φασισμού
Στο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των ταραχών που παρουσίασε χθες Πέμπτη ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον περιλαμβανόταν η πρόταση να υπάρξουν περιορισμοί στην αποστολή μηνυμάτων μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Blackberry Messenger, στη διάρκεια των ταραχών.
Ο Κάμερον δήλωσε ότι θα καλέσει στελέχη των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης για να συζητήσουν πώς θα μπορέσουν να εμποδίσουν τους χρήστες να μεταδίδουν πληροφορίες για τα επεισόδια ή να ενημερώνουν τους ταραξίες για τις κινήσεις της αστυνομίας.
Ούτε ο Μουμπάρακ δεν τα κατάφερε
Πάντως ο Ρικ Φέργκιουσον, της εταιρείας ασφάλειας λογισμικού Trend Micro, δήλωσε σήμερα ότι είναι αδύνατο να εμποδιστεί η πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
«Είδαμε ότι στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και το Ιράν -πολύ πιο καταπιεστικά καθεστώτα από τη δημοκρατική κυβέρνηση της Βρετανίας- προσπάθησαν να εμποδίσουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αλλά ο κόσμος βρίσκει πάντα τον τρόπο», επεσήμανε ο Φέργκιουσον.
Ο περιορισμός στη χρήση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης θα σηματοδοτούσε την πιο «θεμελιώδη αλλαγή» στην προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης στο Διαδίκτυο εδώ και 15 χρόνια, σχολίασε ο δικηγόρος Στιβ Κούνσεβιτς στο Press Association.
Άντε και στα δικά μας, αφού η Επιτροπή Παπαϊωάννου – Μανδραβέλη για τα blog όλο και κάτι θα έχει να διδαχθεί από τον κύριο Κάμερον και τη νεοφιλελεύθερη παρέα του…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου