Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Πειράματα με οικονομικά από άλλο πλανήτη στην Ελλάδα - Το παράδειγμα της Ουγγαρίας που αγνοούν όλοι

τελικά, η Κυβέρνηση είχε ΜΟΝΟ αυτό τον τρόπο να μαζέψει από τους Ελληνες το 10% από τις οικονομίες τους; Μια διαφορετική προσέγγιση και μια πρόταση που δεν θα την δεχτούν ποτέ!

Πριν μερικούς μήνες, το καλοκαίρι που μας πέρασε, και όντας εξοργισμένος από την καθημερινή θέσπιση νέων οικονομικών μέτρων και την.....
οιονεί παταγώδη αποτυχία τους , είχα γράψει στο προσωπικό μου site (www.adalis.gr) ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο, ως οικονομολόγος, μπορώ να εξηγήσω αυτή τη δημοσιονομική συμπεριφορά , είναι η τεράστια … άσκηση πίεσης των συζύγων των οικονομικών στελεχών της Κυβερνήσεως , κατά την διάρκεια του βραδινού ύπνου.

Κοινώς, η κρεβατομουρμούρα των συζύγων, πρέπει να αποτελεί την γενεσιουργό αιτία όλων αυτών των αλλοπρόσαλλων και αντιλαϊκών μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση, σε πείσμα όλων των επιστημόνων που φωνάζουν με στεντόρεια φωνή, ότι δεν έχουν καμιά ελπίδα ευόδωσης.

Προχτές, με την νέα αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των πολιτών, πρέπει άπαντες πλέον, να συμφώνησαν με τον συλλογισμό μου.

Είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι η φορολόγηση με βάση τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης, αποτελεί μια … εξωγήινη έμπνευση.

Σε καμία περίπτωση, άνθρωπος από τον πλανήτη γη, δεν μπορεί να διανοηθεί τέτοια χαοτική οικονομική θεωρία…

Η οποία, τι λέει;

Απευθυνόμενη στον κάθε Ελληνα και στην κάθε Ελληνίδα, της γνωστοποιεί ότι θα πρέπει να μετατρέψει το σπίτι του/της σε ένα τεράστιο λογιστήριο. Να μαζεύει χαρτιά, τιμολόγια, αποδείξεις, εξτρέ τραπεζών και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, με σκοπό, κάθε εβδομάδα τουλάχιστον, για να μην πω κάθε μέρα, να ελέγχει, τι πλήρωσε με αποδείξεις, τι πλήρωσε χωρίς αποδείξεις για να υπολογίζει ΠΟΣΟ φόρο θα πληρώσει!!!

Δεν σας υποδεικνύω αν το μέτρο πλήττει τις λαϊκές μάζες, διότι αυτό είναι προφανές.

Αυτό όμως που δεν μπορώ να κατανοήσω, είναι με ποιο τρόπο, οι μικρές και οι μεγάλες ηλικίες ειδικά, θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε όλο αυτό τον ορυμαγδό.

Και αγνοώ –στο παρόν άρθρο τουλάχιστον- τις παρενέργειες που θα έχει ένα μέτρο το όποιο, θα επιφέρει καταστροφή στους … σερβιτόρους αφού πλέον δεν θα δίνει κανείς φιλοδώρημα. Στα χαρτζιλίκια των τέκνων αφού δεν θα μπορούν να … εκδώσουν αποδείξεις και τιμολόγια στους πατεράδες στις γιαγιάδες και στους παππούδες. Δεν ξέρω καν, πως θα δεχόμαστε δώρα στους γάμους και στα γεννέθλια, αν πάνω στην ευχετήρια κάρτα, δεν υπάρχει και ανάλογη … απόδειξη!!!

Όλα αυτά θα καταργηθούν.

Δεν ομιλώ καν, για την αποταμίευση, την οποία φαίνεται ότι η Κυβέρνηση την αγνοεί ως οικονομικό όρο και στην ουσία την απαγορεύει μιας και δεν την προβλέπει στο σχεδιασμό της.

Το ζητούμενο είναι και αυτό συζητάνε όλοι, αν τελικά, η Κυβέρνηση είχε ΜΟΝΟ αυτό τον τρόπο να μαζέψει από τους Ελληνες το 10% από τις οικονομίες τους!

Με απλά λόγια, υπολόγισαν ότι για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του νέου … «Βασιλιά της Ελλάδος», αξιότιμου κ. Ράϊχενμπαχ, έπρεπε να μαζέψουν ένα ποσό φέτος, που μόνο αν φορολογούσαν με 10% τις αξίες των δηλωθέντων εισοδημάτων θα μπορούσαν να το καταφέρουν.

Και για το λόγο ότι , όσο γνωρίζει η γιαγιά σας από αεροναυπηγική, άλλο τόσο γνωρίζουν κι αυτοί από οικονομία, αποφάσισαν αυτό το αλλοπρόσαλλο σύστημα που ακόμα και λογιστές αδυνατούν να κατανοήσουν! Πόσο μάλλον μη μυημένοι πολίτες.

Ερώτηση: ΥΠΗΡΧΕ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ;

Απάντηση: ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΧΕ !!

Και όχι μία, αλλά συζητώντας και με άλλους οικονομολόγους, διαπίστωσα ότι υπήρχαν πάνω από ΕΙΚΟΣΙ προτάσεις για την συγκέντρωση αυτού του ποσού, χωρίς να αναγκάσουμε την κοινωνία, να υποστεί άλλη μια δημοσιονομική αλχημεία που στο τέλος, θα καταργηθεί ως μη εφαρμόσιμη , όπως όλες οι προηγούμενες!

Πολλοί από εσάς με ρωτάτε αν θα μπορούσε η Κυβέρνηση να το κάνει όλο αυτό με έναν άλλο τρόπο. Και γι αυτό αποφάσισα να γράψω το σημερινό άρθρο.

Θα σας πω λοιπόν κάτι που έκανε η Ουγγαρία όταν βρέθηκε πριν 2 χρόνια σε ανάλογη θέση με εμάς.

Αντι για να ταλαιπωρεί τους πολίτες και να διαταράσσει τον κοινωνικό ιστό με τέτοια απαράδεκτα μέτρα που συρρικνώνουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις, έκανε κάτι πολύ απλό.

Αφού αύξησε τον συντελεστή φορολογίας στους πολίτες –όπως άλλωστε το έχουμε κάνει κι εμείς όχι μία αλλά τρεις φορές- προχώρησε και επέβαλε φόρο 10% στις τράπεζες!

Ετσι, φορολόγησε όχι απλά τα δηλωθέντα εισοδήματα αλλά κυρίως φορολόγησε με τον τρόπο αυτό, τα ΑΔΗΛΩΤΑ εισοδήματα, τα χρήματα της παραοικονομίας τα οποία λιμνάζουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς της κάθε χώρας!

Δεν χρειάστηκε έτσι, ούτε να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες αλλά ούτε και να τους μετατρέψουν σε φοροφυγάδες ή φοροκλέπτες. Οσοι είχαν λεφτά στις τράπεζες , πλήρωσαν και όσοι δεν είχαν δεν πλήρωσαν ! Προπάντων όμως πλήρωσαν για πρώτη φορά και όσοι είχαν αδήλωτα εισοδήματα από «μαύρες» πηγές και επί της ουσίας η Κυβέρνηση της Ουγγαρίας, μάζεψε στο τέλος της χρονιάς, 70% (σχεδόν διπλάσια δηλαδή) από αυτά που ανέμενε να εισπράξει από το μέτρο αυτό!

ΘΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΟ ΚΙ ΕΔΩ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ;

Προσέξτε τώρα.

Οι Ούγγροι, μόλις θέσπισαν αυτό το μέτρο, πήγαν περιχαρείς στο ΔΝΤ να πάρουν την 5η (και γι αυτούς) δόση!

Και εισέπραξαν ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ.

Με γελοίες δικαιολογίες!

Επί της ουσίας, το ΟΧΙ του μεγάλου προστάτη των Τραπεζών που ακούει στο όνομα ΔΝΤ, ήταν το 10% του φόρου που θέσπισε η Ουγγρική Κυβέρνηση στις Τράπεζες! Κι επειδή δεν το απέσυρε η Κυβέρνηση, ΔΕΝ εισέπραξε ποτέ την 5η δόση και κάπου εκεί χάλασε η συμφωνία.

Κι ευτυχώς για την Ουγγαρία, διότι μόλις απαλλάχτηκε από το ΔΝΤ, στράφηκε σε άλλες πηγές χρηματοδότησης, και σήμερα που μιλάμε, η χώρα έχει μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ξανά! Ταλαιπωρήθηκαν ένα χρόνο άλλα τα κατάφεραν χωρίς το ΔΝΤ !!!

Δεν θα σας πω σήμερα άλλες πτυχές της υπόθεσης Ουγγαρίας-ΔΝΤ, ούτε και γιατί έσπευσε σύσσωμη … η Ελληνική Κυβέρνηση να πάει στη χώρα αυτή πριν ανακοινωθεί η συμφωνία μας με το ΔΝΤ-ΕΕ. Ίσως να γράψω κάτι στο μέλλον αν αυτό ενδιαφέρει !

Σήμερα, απλά ήθελα να σας εξηγήσω, ότι το κλισέ «δεν υπάρχουν άλλες λύσεις» , «η επιβολή νέων μέτρων είναι μονόδρομος» και όλα αυτά που λέει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, αποτελούν ακραιφνή ψεύδη μιας ακροτελεύτιας πράξης του πολιτικού μας συστήματος να παραμείνει στην εξουσία.

Όλες μα όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν τα ίδια ίσως και μεγαλύτερα προβλήματα από εμάς.

Δυστυχώς όμως, εμείςι είμαστε άτυχοι, διότι το πολιτικό μας προσωπικό έχει στερέψει από προσωπικότητες κύρους και η Ελλάδα διαφεντεύεται από ιταμές προσωπικότητες, με ανεξόφλητα γραμμάτια απέναντι στους διεθνείς τοκογλύφους.

Αυτά τα γραμμάτια, εξαργυρώνονται τώρα, με όλες αυτές τις αλχημείες και τις απαράδεκτες οικονομικά και δημοσιονομικά κινήσεις που στρέφονται εναντίον της ραχοκοκαλιάς της Ελληνικής Οικονομίας.

Στρέφονται ενάντια στην μεσαία τάξη !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου